29 Haziran 2015 Pazartesi
Rabıtalı Döşeme Tahtası ( Ahşap Parke )
Rabıtalı Döşeme Tahtası ( Ahşap Parke )
Hayatımızın her alanında yer alan hatta yer alabilmesi için bilinçli bir şekilde alan oluşturduğumuz ahşap, mekanlarımızın taban ( zemin ) kaplama işinde de hususi bir ürün olmaya yüzyıllar önce başlamıştır.
Kullanıldığı tüm iş ve hammaddesi olduğu tüm ürünlerde, sağlık açısından doğallığı ile zenginlik açısından çeşitliliği ile sürdürebilirlilik açısından yenilenebilirliği ile dekoratiflik noktasında renk ve desen alternatifleri ile vazgeçilmezliğini devam ettiriyor ve devam ettireceği de öngörülüyor.
Piyasa lisanı yada tüketici deyimi ile parke yada döşeme tahtası dendiğin de kastedilen şekil, rabıtalı döşeme tahtası dır. Rabıta, kelime manası olarak birbirine geçme anlamına gelmektedir. Ürün nitelendirmesi açısından ise birbirine geçirilebilir hale getirilmiş parçaların her birine verilen isimdir.
Geçmiş yıllarda el yordamı ile ahşap a şekil vererek nihayi bir ürün elde edilmesine karşın çağımız da elbette ileri teknoloji ile donatılmış makinalar ile bu iş çok daha ekonomik, seri ve modern hale gelmiştir.
Taban kaplama ürününü yani rabıtalı döşeme tahtasını teknik açıdan tanımak istediğimiz de karşımıza çıkan birkaç önemli husus olmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmeye çalışalım.
Taslak halindeki ahşap maksimum seviyede kurutularak (fırınlanarak) rabıta makinasın da birbirlerine yan yana geçirilebilmesi amacı ile lamba-zivana sistemine kavuşturulur. Ve artık ahşap rabıtalı döşeme tahtası adını almış olur.
İstenilen tüm ağaç çeşitlerinden imal edilebilecek olmasına karşın elbette işe ayrılacak bütçe ve fayda-maliyet hesabı göz ardı edilmemelidir. Bu iş için afrika, uzak doğu, Latin Amerika, iskandinav ülkeleri, batı ve doğu Avrupa oldukça fazla ağaç seçeneği sunmaktadır. Biz bu bahiste ülkemiz de kullanılan çam, lareks, ladin, sedir, ıroko, teak, merbau, sapelli ye değinmekle yetinerek içlerinden firmamızın ürettiği çam ve lareks i irdelemeye çalışalım.
Genel kabul görmüş ölçüler, kalınlık 18 mm, genişlik 80 mm olmakla beraber, yeterli sipariş miktarı koşulu ile firmamız istenilen her ölçüde üretim yapmaya stok ve donanım bakımından hazır bulunmakta dır.Ürün gamımız da yerli ( Isparta ) çamı, Fin çamı, Amerika çamı, Sibirya sarıçamı, Sibirya Karaçamı ( lareks ), ıroko, sapelli, teak mevcuttur. Bu ürünler kendi arasında, budak ( dal ) sayıları ile tasnif edilerek Extra (süper), 1.sınıf, 2.sınıf, 3.sınıf olarak sınıflandırılarak piyasaya sürülmelerine karşın, firmamızca tüketici isteğine görede tasnif yapılabilmektedir.
Firmamız, ürün satışlarını perakende ve toptan olarak yapmaktadır.
LAMBİRİ
LAMBİRİ
Lambri, genel anlamda, plaka, levha, katman oluşturabilmek amacı ile birbirlerine iç içe geçirilebilecek özelliğe kavuşturulmuş birim ürünlere verilen isimdir. Bu tanıma karşın ülkemiz de lambri denince akla ilk gelen elbette AHŞAP LAMBRİ dir.
Lambri, canlı ve doğal bir madde olan ahşap ile üretildiği gibi, doğal olmayan kimyasal yada diğer madeni ham maddeler ilede üretilebilmektedir. Avrupa, Amerika ve asya da bulunan gelişmiş devletlerde ki kullanım miktarı ve mühendislik-mimari anlamda istatistiki bilgilere bakıldığında ahşap ın diğerlerine kıyasla üstünlüğü net bir şekilde anlaşılabilmektedir.
Herhangi bir yapı veya harici bir mekanın geometrik şekline ve kullanım amacına bakılmaksızın dekoratif bir görünüm, ısı yalıtımı, sıcak , güvenli ve huzurlu bir atmosfere kavuşturulabilmesi için 1,7 ile 10 cm arasında değişen kalınlıklarda ve 7,5 ile 20 cm arasında değişen genişliklerde ki ahşabın birbirlerine geçirilerek alt kargas-ızgarasına montajı işine AHŞAP LAMBRİ KAPLAMASI denmektedir.
Yüzyıllar önce yapılmış ve bugün tarihi eser diye nitelendirilen yapıların ahşap lambri ile dekor, izole ve muhafaza edildiği görülmektedir.
Ahşap lambriler, fiyatları ayırt edilebilmesi amacı ile ağaç cinsine, ebatlarına, budak ( ur ) sayısı ve yapısına göre tasnif edilerek satışa sunulmaktadır.
Ahşap lambriler ülkemizde geniş anlamda iç ve dış mekanlarda, dar anlamda ise duvar, bölme, tavan, ters tavan, çatı katı, dublex yapılar, dış cephe kaplamaları ve burada sayılamayacağı kadar bir çok alanda ve bir çok amaçla kullanılabilmektedir.
Firmamız, ürün satışlarını perakende ve toptan olarak yapmaktadır.
Özler Kerestecilik
Özler Ahşap & Kereste Şirketimizin ana iş kolu kereste ve türevlerinin tedarikçiliğini yapmaktır. Tedarikçilik işimizin bir kısmını yerli ağaç türlerinin imalatını, bir kısmını ise diğer ülke kerestelerinin ithalatını yaparak yerine getirmekteyiz. İşlediğimiz başlıca ağaç türleri çam, ladin, lareks, göknar ve ıroko dur. Bu ağaç türlerinden imal edilmiş, kereste, lambri, rabıtalı döşeme, dış cephe kaplama tahtası, pergole -kamelya keresteleri, tarihi eser, yalı ve buna benzer yapıların ahşap malzemeleri ve talep doğrultusunda planyalanarak montaja hazır hale getirilmiş benzeri ahşap lataların satışını yapmakta olan firmamız taleplere cevap verirken fayda-maliyet kavramını da göz önünde bulundurmaktadır.
Ahşaba değer katma noktasında fırınlama, planyalama ve emprenye hizmetlerini de sunan firmamız bu istikamette gelen talepleri en kısa sürede karşılama imkan ve kabiliyetine sahiptir.
Özler Orman Ürünleri İstanbul, Ümraniye, Dudullu da yerleşik olan firmamız halen bulunduğu bu adreste yaklaşık 30 yıldır kereste ticareti yapmaktadır. Ticari faaliyetlerine 1965 yılında Erzurum da aile fertleri ile başlayan firmamız 50 yılı aşkın bu süre içerisinde bilgi ve tecrübe birikimini babadan oğula aktarmıştır. Aile şirketimizin bugünkü yönetimini üçüncü kuşak olarak sürdüren kadromuz, üstlendiği bu görevi, hak ve hukuk kavramından ödün vermeden, tüm gücü ile müşteri memnuniyeti ve kalite odaklı çalışarak yerine getirmektedir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)